Nya bilder och information från Sainz olycka: förlust av kontroll på 309,4 km / t

Formel 1 har återigen haft tur. Carlos Sainz har överlevt en mord olycka i tredje praktiken så gott som oskadda. Toro Rosso föraren var 309,4 km / t snabbt när han förlorade kontrollen. Efteråt var det beröm och kritik av olyckan.

2015/10/10 Michael Schmidt

Man ska inte vara vidskeplig i racing. Olyckan hände vid Turn 13. Carlos Sainz kom med 309,4 km / t genom mätpunkten i slutet av ryggen rak flugit. Banan är det en lång båge till vänster. Exakt kurva 13 bromsas. I det ögonblicket det hände. Toro Rosso förmedla, rörde först med det vänstra främre väggen, sedan med vänster bakhjul.

Den första effekten slog framifrån. Det landade på chassit precis framför sittbrunnen. Då bakhjulet spände från. För att Toro Rosso var inte bara berövas sin främre bromsarna. Experterna i FIA olycks rapporterade att bilen gled på bottenplattan mot hinder. Bromseffekten är noll. Avrinningen området finns relativt kort, med tanke på den höga hastigheten. området finns inte längre. Innan väggen är tre skikt Tecpro.

Toro Rosso-näsa ansluten med Tecpro barriär

Plast kuber tog i bilen perfekt. Slagenergin sägs vara lägre än i olyckan med lagkamraten Max Verstappen på årets Monaco GP. Näsan av Toro Rosso vikas ihop som planerat, så att maximal energi förstördes. Koldioxid kropp hade fastnat så hårt med den sista Tecpro barriär som återvinning av bilen tog en timme. Föraren var under olyckan alltid medveten. Han tog även sig av sig hjälmen.

Kritik av räddnings avvisades av ordningsvakter. Det varade lite längre, eftersom fordonet var helt begravd under Tecpro modulerna (se bilder) och läkarna bara måste hitta ett sätt att rädda Sainz från ovan. "Och det är helt professionell expired"Bekräftat FIA race director Charlie Whiting.

avvisade kritiken av näsan till djup

Vissa lag kritik uppstod att Toro Rosso ens kunde dyka igenom i höghastighetsbarriärer. Detsamma kan ses redan i kraschen av Verstappen i Monte Carlo. En orsak är sänkt näsan. "Vi har varnat tidigare att det första laget"Sade Red Bull konsult Helmut Marko. Men detta bör inte vara ett argument. En Formel 1 näsa är fortfarande högre än den främre delen av de övriga tävlingsbilar. WEC till exempel, eller IndyCar.

Höjden på näsan valdes för att orsaka så lite skada som möjligt i en T-bone bilolycka mot bilen. I en frontalkrock barriärerna måste få jobbet gjort. Olyckan Sainz visade att systemet Tecpro fungerar även om bilen gräver in i plast block. "Detta var det värsta scenariot, och piloten oskadd. Mer är inte möjligt"Kommenterade travet arkitekten Hermann Tilke.

Har DRS stängde upp för sent?

På frågan varför Sainz har förlorat kontrollen, inte kunde klargöras eftersom bilen var så sent kom tillbaka till depån. Marko surmised från det faktum att vid blockerades först det vänstra framhjulet och sedan båda bakhjulen kan den bakre vingen zuklappte för sent ett spår. Dessutom Toro Rosso trimmar sina bilar på grund av hög bränsleförbrukning till mindre utgång än vad som faktiskt är nödvändigt.

Lotus lagledare Alan Permane bekräftade hur nära övergången mellan avaktivering av DRS och bromsmanöver. "numret är alltför känslig för oss. När DRS automatiskt ansluten till bromsen och omfattar bara fem meter för tidigt, har föraren ett problem. Därför har vi installerat en manuell växellåda för Sochi. Våra förare inaktivera DRS manuellt."