Mercedes-Benz C111: spela in bil med roterande motor

Mercedes-Benz C111 med Wankel-motorn var de mest spektakulära super av 1969-1970 säsongen. Motor Klassik minns en provkörning 25 år sedan, tillsammans med C 111 utvecklare Dr. Hans Liebold.

09.03.2012 Malte Jürgens Powered by

På Mercedes-Benz C111 är helt överraskande hantering. Hur kan man då trots allt redan 16 år gammal bil så känslig, så exakt, så mjuk och ändå inte alls svampiga ge, gå runt kurvor, bromsning?

Secret of utestående väghållning: mjuk fjädring - spänt dämpas

Mercedes-Benz C111 fortfarande innebar 1986 en liten uppenbarelse när det gäller väghållning, då, som om bilelektronik fortfarande begränsad i den andra halvan av åttiotalet på tändning och injektion. ESP, ASR, elektroniskt justerbara dämpare, justerbara fjädrar eller ens hydro-chassi à la Bose var knappt drömma om. Hans far, Mercedes-Benz C111 Projektledare Dr. Hans Liebold, påminde om att tiden, 1986, i Hockenheim: "Vi har utvecklat fjädring och slutligen konstruerad som en racerbil - med dubbla triangellänkar fram och tillbaka tre gånger. Annars är vi vår traditionella röstning och Mercedes-Benz C111 i princip förblivit trogen. Vi har alltid sprungit relativt mjuk men fast dämpad. "

Upplägget av Mercedes-Benz C111 fungerar fortfarande vacker, men vägen rankas inte nödvändigtvis i den sensuella debatter ner pub, sportbil fans i första hand. Här nämligen acceleration försvarade sitt rykte som antalet av alla siffror: Hur snabbt gör Coupe takt, och där hastighetsmätaren när drivkrafter och körmotstånd slutligen i balans? Mercedes-Benz bestämmas en gång den legendariske 0-till-100-km / t-värde på endast 4,8 sekunder, vid 1.250 kg levande vikt av Mercedes-Benz C111. Men senare mätningar gav endast men fortfarande mycket respektabel värde på 5,5 sekunder i samma disciplin, vilket är anledningen till uppstod frågan: Hur är det möjligt?

Avläsning - en fråga om uppställningar

Förklaringen: Medan den något långsammare gång 1250 kg tung coupe gång med väg däck och / mäts vid 7000 rpm debut hastighetsbegränsare, Mercedes hung brytaren för en enda tid, drog racing däck för bättre dragkraft och vände sig till 9000 / min - så den första kursen för Mercedes-Benz C111 och överlämnade 100-km / t mark, och även klockorna slutade sprinten till 100 kilometer i timmen sju tiondelar på snabbare.

Resultaten av de lyckliga få som tilläts att ta itu med den sensationella coupe tog Mercedes-Benz C111 av den andra serien till debut på Genève Show 1970, i en tätt vävd kokong av högsta förväntningar. Testföraren intygas av "avkomma av pilarna Silver" perfekt utförande; ingen plats som verkade ofullbordad, tillfälligt eller ytligt lagas.

Fyra-rotor Wankel - förebild av elasticitet

Sedan lagras även med en plåtkropp och runda strålkastarna allra första versionen av Mercedes-Benz C111 hade lämnat mer tvivel. Som ledde de bakre drivhjulen med den slutliga versionen av pendeln axlar principen à la W 114 och satt på den främre hjulupphängningen på senare S-Klass W 116. Men tunga laständring reaktioner uppmanas att optimera chassit, som då redan Mercedes-Benz C111 / 1 deltog. Och inte bara axlarna förbättrades. Den ursprungligen installerade tre-rotor Wankel 300 hk gav vika för en fyra-skiva versionen, som gav 350 hk. Momentkurvan utlovade maximal körglädje: Mellan 4000 och 7000 / min var kontinuerligt cirka 400 Newtonmeter - den stora Wankel av Mercedes-Benz C111, en modell av elasticitet.

Motorstopp är nästan omöjligt: ​​även med tomgångsvarvtalet på 800 / min drar rotationsmotorn som en ung oxe. Atmosfären i cockpiten på Mercedes-Benz C111wirkt bekväm och på något sätt bekant. De lätta vingdörrar avslöjar typiska vid Mercedes-Benz Pepita tyg av sextiotalet, och klockorna för hastighet och varvtal bära typiska för varumärket en trevlig kromlist.

Med den lösa agility som bara uppskattar professionella åkare, växlarna engagera sig i ZF transmission. BMW förare vet denna känsla från M1, där samma enhet - utrustad endast med andra uppsättningar av hjul - i tjänst. Vid full acceleration, ryggstöden rutig också relaterade skålade säten i Mercedes-Benz C111 mot till synes blytunga blir förarens kropp lift och Wankel vänder utan avta så tryggt mot horisonten, som om att utklassa alla kolvmotorer redan på tvåans växel. Felix Wankels patent ska då göra "Schüttelhubern" till aska. Men konsumtion, tätningsproblem och en mycket kostnadsintensiv produktion till slut stämplade Wankel till högst en mindre väg på den tekniska färdplan för bilen.

C 111 med "heavy-duty suspension"

fyra rotormotorn i Mercedes-Benz C111 Den påminner akustiskt aldrig visade sig den dödliga tvåfärgad, så gärna lägga lilla Wankel för ljus. Det surrar lite bakom den bakre väggen i cockpit, något fast ännu konsekvent odlas under belastning. Twin-lamellkoppling tämjer loket liknande vridmoment med fantastiska civila manners. Den 350-hästkrafter Wankel kan således implementeras i en mycket snabb körning. Mercedes-Benz C111 Project Liebold vid den tiden: "I experimentet varvtider var på den lilla koll på Hockenheim regelbundet 1:17 minuter, men med Dunlop racingdäck"

Motorn är bultad direkt till ramen av Mercedes-Benz C111, men faktiskt fungerar som mjukt och elastiskt upphängd. Liebold "När vi gjorde försök interna vår kända odlade nuvarande åttacylindriga i Mercedes-Benz C111, utan bullerdämpning Elastiklager som vi sedan satt i sittbrunnen på framsidan och var rädda för rappelnden betor bruket i motorrummet"

De sinnrika suspensions kvaliteter av Mercedes-Benz C111 / 2 av 1970 resulterade i ett återupprättande av de drivande test i 1986 av en oförutsedd påtvingad brytning. Project Liebold desperat - eftersom han inte var en dålig väg mer. Banan i Hockenheim var ändå ganska nivå, men också tillfartsvägar till Motodrom. "Det måste vara här någonstans men ändå ge en dålig väg," stönade Liebold, satte sig i den prototyp som hade dumpats enda utgången i cirkeln och försvann mot Speyer. Där äntligen hittat en krokig Page path full av hål, garnerad med längsgående spår och vågor. När Mercedes-Benz C111 smidig rullade över dessa puckelpist, strålade projektledare: "Det är fantastiskt. Vid låga hastigheter fortfarande lite stel, men ju förr, desto mer bekväm. "Så sade slog gasen och tog glädje när väl slitna inte agerar Versuchswagen bit började utjämning vägen bokstavligen.

Ett flertal skivor med Wankel, diesel och bensinmotorer

Samt Liebold kändes som Wankel-projektet föll offer i sina bästa år av den första oljekrisen 1973? "Motiveringen som utgick från Mercedes-Benz C111, var enastående för hela laget. Det fanns många ledsen när projektet avslutades. Men det var faktiskt med aerodynamiska tester på, med kolvmotorer och andra projekt. "Mercedes-Benz C111 levde som rekord bil. En turbodiesel förde 1976 inte mindre än 16 världsrekord, inklusive mer än 500 km, med ett genomsnitt på 254 km / t. Två år senare var den fjärde generationen av Mercedes-Benz C111 klar en aerodynamiskt optimerad golvet på fyra hjul. Med en dieselmotor, vann nio världsrekord, inklusive ryggen för 500 km, den här gången med 322 km / t.

404 km / t: med en twin-turbo V8 också den runda banrekordet tio kilometer från Mercedes-Benz var densamma i Nardo. Innan däcken på Mercedes-Benz C111 hade nått sin halvtimme livslängd, Mercedes-Benz C111 tre världsrekord, omkring 100 miles tog en medelhastighet på 367,4 km / t. Det hela började med en nypa Wankel mod - en gång en dygd som Daimler-Benz hjälpte enormt på hopp.

Mer om Mercedes C111