Däcktrycks övervakningssystem i testet: Hur mycket skydd ges av taxfree-system?

Vilka är skillnaderna mellan indirekta och direkta däcktrycksövervakningssystem (TPMS)? Hur snabbt de rapporterar en förlust av tryck, och vilka är riskerna med felaktig däcktryck? Vi har testat den.

26/11/2014 Thiemo Fleck 3 kommentarer

Åsikter om den nya TPMS plikt är uppdelade. Klar, med direkta mätsystem med trådlösa sensorer i hjulen träffade de merkostnader vid byte till vinterdäck mäktigt till kontoret. men motsvarande är komfort och säkerhet: irriterande mässor, i kombination med smutsiga fingrar, så behöver inte vara varje gång du tanka.

Utan ytterligare sensorer systemen för indirekt mätning görs som de som används i många modeller av Volkswagen Group. De mäter däcktrycket indirekt genom ABS-sensorerna på rullningsomkrets av hjulet. hjulet roterar i förhållande till den andra snabbare, lägre rullningsomkrets och därmed tryckförlust förutsätts.

Om båda systemen verkligen motsvarande? Representerar direkta mätsystem väcker en Mercedes C-klass till testet. Eftersom deras sensorer mäter verkligt lufttryck och temperatur i däcket är däckstorlek inte viktigt här. I kontrast med mätsystemen indirekta: de styva däckflankerna av låg profil däck fjädrar vid ett tryckfall mindre än sidoväggarna hos standarddäck. Denna skillnad i prestanda kan leda till. I VW Golf kontrollerar vi därför två däckstorlekar på 16 och 19 inches.

övervakningssystem däcktryck visar tryckfall tillförlitliga

Tryckfallet repete visa alla system på våra valda staden och intercity kurs på tillförlitlig. Den indirekta system viken håller på att ingen nakenhet, inte ens med de svåra detekterbara lågprofildäck. Men under tryckfall Mercedes kan indikera säkert även vid låg hastighet i staden, täta byten av riktning och låga hastigheter gör systemet indirekt mätning av viken erkänna lågt lufttryck svårt att få ut budskapet i denna situation avsevärt försenat.

Vid vilket tryck varnas? Mercedes-systemet loggar vid ett tryckfall av 0,6. Den indirekta system VW varnade tidigare. Hade föraren kan känna tryckfallet också? Mycket erfarna och alltid uppmärksam piloter säker, men med tanke på frikopplade styrning och fjädring indirekt anslutning som inte alltid lätt på plan mark.

Tryckfall knappt märkbar

Vi vill veta: Hur tryckfall - fram eller bak - vid körning märkbara, och när är det farligt? Först bromsarna: Här spelar det ingen roll om bromsas med främre eller bakhjulsdrivna fordon, men inte med vad däckstorlek. Förutom standardstorlek 205/55 R 16 bred och huvudsakligen plana 235/35 R19 kommer här för jämförelse användes. bromsas från en hastighet av 80 till stillastående.

I en serie av mätningar sedan bakom upp trycket till 0,5 är den främre, sänkt bar. Vad hände? Först av allt: Från tryckfallet på bakdelen, har föraren inte märker, och bromssträckor knappast förändras. Föraren märker också lång någonting om front saknar luft. Styr influenser noterade protokollet endast vid 1,0 bar. De bromssträckan är initialt överrask kortare! Anledningen: Förutom slitbanan kommer vid bromsning med den komprimerade däcket och dess sidovägg med asfalten och har därmed breddade kontaktområdet oerhört. det är mindre än en bar, men med dessa positiva effekter över slitbanan på en knut, bromssträckor är farliga lång. En liknande bild av storleken 235 däck. Han bromsar på en något högre nivå, men böjer när trycket framåt snabbare. Den goda nyheten är att bilen kan även med endast 0,5 bar säker och få den att upphöra utan fälgar punch.

Lufttryck under en bar är farliga

Situationen är annorlunda vid kurvtagning: Det är klart att för lite tryck på framaxeln orsakade massiv understyrning. Saknar luft, dock vid en krök-utåt bakre att räkna med spontan sladd. Speciellt bakhjulsdrift som Mercedes C 180 är för känslig. I extrema fall, till exempel vid snabba filbyten på motorvägen, kan inte ens rädda situationen den känsliga och tidiga ingripa ESP Mercedes. Riktigt farligt är det, och detta bekräftar vårt test, endast vid lufttryck på omkring eller under 1 bar. Ett tryck på vilken elektronisk däcktrycksövervakning system som redan kan inte alltid utövas utan av föraren, åtminstone när man kör rakt fram, slår larm.

Vid en bar trycket i däcken är fortfarande nästan platt, som fortfarande skulle vara att se? Med standarddäck med högt sidovägg nedströms tryck är lätt att känna igen. Är sportiga lågprofildäck monteras, men det är också svårt. Säkerhet ger bara vanlig lufttrycksmätning - eller en bekväm TPMS-system.