Mercedes-Benz C111: rekord bil med roterende motor

Mercedes-Benz C111 med Wankel motor var de mest spektakulære superbiler i 1969/70 sæsonen. Motor Klassik husker en prøvetur 25 år siden, sammen med C 111 udviklere Dr. Hans Liebold.

09.03.2012 Malte Jürgens Drevet af

Ved Mercedes-Benz C111 er absolut overraskende håndtering. Hvordan kan man så trods alt, allerede 16 år gammel bil, så følsom, så præcis, så blød og alligevel slet ikke svampet give efter, gå rundt kurver, bremsning?

Secret af den udestående vejgreb: Blød affjedring - stramt dæmpet

Mercedes-Benz C111 stadig betød 1986 en lille åbenbaring i form af vejgreb, så som om bil elektronik stadig begrænset i anden halvdel af firserne på tænding og indsprøjtning. ESP, ASR, elektronisk indstilling dæmpere, justerbare fjedre eller endda hydro-chassis à la Bose var knap drømme om. Hans far, Mercedes-Benz C111 Projektleder Dr. Hans Liebold, mindede om, at tiden, 1986, i Hockenheim: "Vi har udviklet suspensionen og endelig konstrueret som en racerbil - med dobbelte wishbones foran og tilbage tre gange. Ellers er vi vores traditionelle afstemninger og Mercedes-Benz C111 i princippet forblevet tro. Vi har altid sprunget forholdsvis blød, men fast afdæmpet. "

Det set-up af Mercedes-Benz C111 arbejder stadig smuk, men vejen rangerer ikke nødvendigvis i de sanselige debatter ned pubben, sportsvogn fans i første omgang. Her nemlig accelerationen forsvarede sit ry som antallet af alle numre: Hvor hurtigt gør Coupe tempo, og hvor speedometeret når drivkræfter og kørsel modstand endelig i balance? Mercedes-Benz engang bestemt det legendariske 0-til-100-km / t-værdi på blot 4,8 sekunder, på 1.250 kg levende vægt af Mercedes-Benz C111. Men senere målinger gav kun, men stadig meget respektabel værdi på 5,5 sekunder i samme disciplin, hvilket er grunden opstod spørgsmålet: Hvordan er det muligt?

Oplæsning - et spørgsmål om set-ups

Forklaringen: Mens lidt langsommere tid 1250 kg tunge coupé gang med vej dæk og var / er målt ved 7.000 omdr./min debut fartbegrænser, Mercedes hang breaker for en enkelt gang, trak racing dæk til bedre trækkraft og vendte sig til 9000 / min - så det første kursus af Mercedes-Benz C111 og afleveret den 100-km / t mark, og selv de ure stoppet spurten til 100 km i timen 7/10 hurtigere.

Resultaterne af de heldige få, der fik lov til at beskæftige sig med den sensationelle coupe greb Mercedes-Benz C111 af den anden serie til debut på udstillingen i Geneve i 1970, i et tætvævet kokon af højeste forventninger. Den testkører attesteret af "afkom af Silver Arrows" perfekt håndværk; intet sted, der syntes ufærdige, midlertidigt eller overfladisk lappet.

Fire-rotor Wankel - forbillede af elasticitet

Da den fyldt selv med en metalplade krop og runde forlygter allerførste udgave af Mercedes-Benz C111 havde forladt mere tvivl. Der ledede de bageste drivhjul med den endelige version af pendulet aksler princippet a la W 114 og sad på den forreste suspension af senere S-Class W 116. Men tunge belastningsændring reaktioner opfordres til at optimere chassis, som derefter allerede Mercedes-Benz C111 / 1 deltog. Og ikke kun de akser blev forbedret. Den oprindeligt installerede tre-rotor Wankel 300 hk gav måde til en fire-disc version, som gav 350 hk. Momentkurven lovet maksimal køreglæde: Mellem 4.000 og 7.000 / min var hele tiden omkring 400 Newtonmeter - den store Wankel af Mercedes-Benz C111, en model af elasticitet.

Stalling er næsten umuligt: ​​selv med tomgang på 800 / min trække den roterende motor som en ung okse. Atmosfæren i cockpittet af Mercedes-Benz C111wirkt komfortabel og på en måde velkendt. De lette fløj døre afslører den typiske ved Mercedes-Benz Pepita stof af tresserne, og ure for hastighed og hastighed bære typisk for mærket en flot krom strimmel.

Med den løse adræthed, der bare sætter pris professionelle racerkørere, gearene engagere sig i ZF transmission. BMW chauffører kender denne følelse fra M1, hvor den samme enhed - udstyret kun med andre hjulsæt - på vagt. Ved fuld acceleration, ryglænene også ternede relaterede skålformede sæder i Mercedes-Benz C111 mod den tilsyneladende blytunge bliver førerens krop lift, og Wankel vender uden aftager så trygt mod horisonten, som om at overgå alle stempelmotorer allerede i andet gear. Felix Wankels patentet bør bakke derefter foretage "Schüttelhubern" til aske. Men forbruget, forsegling problemer og en meget omkostningstung produktion endelig stemplede den Wankel til ikke mere end en mindre rute på tekniske køreplan af bilen.

C 111 med "tunge suspension"

De fire-rotor motor i Mercedes-Benz C111 minder akustisk aldrig viste sig den fatale tofarvet, så gerne lægge den lille Wankel til lys. Det nynner lidt bag bagvæggen af ​​cockpittet, noget fast endnu konsekvent dyrket under belastning. De to-disc kobling tæmmer lokomotivet-lignende moment med forbløffende borgerlige manerer. Den 350-hestekræfter Wankel kan således implementeres i en meget hurtig kørsel. Mercedes-Benz C111 Project Liebold dengang: "I eksperimentet, omgangstiderne var på den lille bane Hockenheim regelmæssigt på 1:17 minutter, men med Dunlop racing dæk"

Motoren er boltet direkte til rammen af ​​Mercedes-Benz C111, men faktisk fungerer som blød og elastisk ophængt. Liebold: "Når vi gjorde forsøgsbasis interne vores kendte dyrkede strøm otte-cylindrede i Mercedes-Benz C111, uden støj dæmpning Elastiklager som vi sad derefter i cockpittet foran og var bange for rappelnden roer mølle i motorrummet"

De sindrige suspension kvaliteter af Mercedes-Benz C111 / 2 fra 1970 resulterede i genoplivningen af ​​de køreprøver i 1986 til en uforudset tvungen pause. Projekt Liebold desperat - fordi han ikke var en dårlig vej mere. Den racerbane i Hockenheim var alligevel temmelig niveau, men også adgangsvejene til Motodrom. "Det må være her et sted, men stadig give en dårlig vej," stønnede Liebold, satte sig i prototypen, der var blevet dumpet kun exit i cirklen og forsvandt i retning af Speyer. Der, endelig fundet en ujævn Sidesti fuld af huller, garneret med langsgående riller og bølger. Når Mercedes-Benz C111 smidig rullet tværs af disse moguler, projektlederen strålede: "Det er fantastisk. Ved lave hastigheder stadig lidt stiv, men jo før, jo mere komfortabel. "Så sagde ramte gas og tog glæde, når den godt slidte ikke handler Versuchswagen bit begyndte nivellering vejen bogstaveligt.

Talrige plader med Wankel, diesel og benzinmotorer

Samt Liebold føltes som Wankel-projektet offer i prime af livet i den første oliekrise i 1973? "Motivationen der udgik fra Mercedes-Benz C111, var udestående for hele holdet. Der var mange trist, når projektet var færdigt. Men det var faktisk med aerodynamiske tests på, med stempelmotorer og andre projekter. "Mercedes-Benz C111 overlevede som rekord bil. En turbo diesel bragt i 1976 ikke mindre end 16 verdensrekorder, herunder mere end 500 km med et gennemsnit på 254 km / t. To år senere blev den fjerde generation af Mercedes-Benz C111 færdig, en aerodynamisk optimeret gulv på fire hjul. Med en dieselmotor, det vandt ni verdensrekorder, herunder ryggen for 500 km, denne gang med 322 km / t.

404 km / t: med en twin-turbo V8 også den runde kurs rekord ti kilometer af Mercedes-Benz var den samme i Nardo. Før dækkene på Mercedes-Benz C111 havde nået deres halve time levetid, Mercedes-Benz C111 tre flere verdensrekorder, omkring 100 miles tog en gennemsnitshastighed på 367,4 km / t. Det hele begyndte med en knivspids Wankel modet - når en dyd at Daimler-Benz hjulpet gevaldigt på spring.

Mere om Mercedes C111