BMW 2002 tii, 323i E21 og E30 325E i testen: Den sporty middelklasse BMW

Den 02. styrkede sportslige ry for BMW, dens efterfølger - den 3-serien - udviklet sig hurtigt indbegrebet af brandet. Vi går med 2002 tii, 323i (E21) og 325E (E30) for at afslutte. The Ultimate Driving Machine? Åh ja.

14/11/2016 Michael Schröder 5 kommentarer Drevet af

Nej, denne BMW trio skal selvfølgelig ikke længere bevise. 2002 ikke tii eller hans umiddelbare efterfølger, en 323i af de 3 første serie E21. Selv en 325E serien E30 bør i dag kalder al mulig ret som et brand ambassadør, fordi han også har alle BMW dyder, de helt følelsen af ​​en kompakt sport sedan (vi husker kun det første M3!) Selv har forfinet og kultiveret selv om mange bare denne model fejlagtigt fortsat afskedige som forstæder Proll kassen.

BMW 2002 tii motor Foto: Lena WillgalisDer 2002 tii er, så at sige, i den 70 M3.

Hvad? Du har stadig i tvivl om potentialet i en klassisk E30? Så prøv igen, en ikke-opvarmet eller ikke-puslede BMW 325i eller bare for at få en rigtig god 318is. Søgningen kan nu tage længere tid.

Men vil vores trio er klar og i Oberschwaben for en exit nu fra de ældste i området, at gyldne gule BMW 2002 tii ledes tilbage. Bilen af ​​Ralf Kluge fra Reutlingen fungerer, som om det var i går, og ikke er blevet leveret i år 1971. Den lyse farve er tildelt den klart trukket, helt usminket karrosseri, blødgør lidt streng objektivitet orienteret funktionalitet form med deres store vinduer og smalle tag søjler. Ikke et gram for meget plade, ingen anden ballast. Optisk går sådan en 02 af et godt eksempel på en sporty kompakt bil.

2002 Tii: Ideel til sporty bilister

1966 BMW præsenterede denne model under de fire år tidligere indført en ny klasse, men lige som 1600 med så meget stolt 85 hk. Når i 1968 indført i 2002, vil typebetegnelsen "02" være første gang officielt brugt som en grænse for fire-dørs 2000:e Bilen med den nu 100 hk to-liters motor (M10) er ved at blive en bestseller for ambitiøse chauffører, som dog for endnu mere magt og - endelig længes også en standard omdrejningstæller - venligst. Både BMW leverer tre måneder senere (Turismo Internazionale) med ti af 2002. To dobbelte karburator nu give 120 hestekræfter - men også for sådanne høje emissioner, der myndighedsgodkendelse i USA ikke er mulig.

"Svaret fra BMWs fra 1971 2002 tii" forklarer Ralf Kluge og åbner hætten af ​​hans 02. Udsigten er af en mekanisk kugle Fischer-indsprøjtningssystem (det andet "jeg" står for "indsprøjtning"), der ikke alene de strenge emissionsnormer opfyldt i den nye verden, men også skubbe udførelsen af ​​fire-cylindret til 130 hk. For at de 02 spiller af hans tid i ligaen af ​​sportsvogne.

imponerende køreegenskaber

Ejer Kluge efterlader mig bag rattet, på trods af de derefter valgfrie Recaro Sportssæder (ekstra gebyr 543.90 dollars) du har en påfaldende høj siddeposition i denne lysfyldte kabine. Tre runde instrumenter (selvfølgelig med omdrejningstæller) som en lukket cockpit enhed, en kort gearstang for den ekstra afgift, fem-trins gearkasse (946.83 dollars) og en perforeret tre-talte Nardi sports rat (ekstraudstyr BMW tilbehør i stedet for standard læderrat) giver allerede i staten af ​​meddelelsen at den forestående exit vil være sjovt.

Ud på en snoet landevej, hvor den 02 føler tii forkortelse bilagt forventes hjem. Styringen er glat og helt præcist, og fra omkring 3000 rpm opfordrer to-liters fire-cylindret alvorligt at danse, tilbyder især i gangene to og tre af dets optiske drejning (som jeg stadig hyppigere end nødvendigt ændring dirigenten naturligvis skyldes denne korte, stationære gearstangen).

BMW 323i interiør Foto: Lena WillgalisDer E21 var den første rigtige 3. Han var komfortable og tilbudt mere plads end 02.

Man fornemmer, at den tid meget avanceret og godt tunet suspension kunne bruge et par mere hestekræfter ubesværet, og indser efterhånden den store stimulus, som udgår fra 02. Bilen på det tidspunkt, giver alt for hvilken længes sportsfans - og bringe München bilproducent efter proklamationen af ​​adskillelse igen et rekordresultat: ca. 116.000 eksemplarer alene i 1974, hvoraf lidt over halvdelen som to liter. Endelig kan man ikke vide, hvad der kommer, ja.

Stilen forbliver

Nyt er afsløret i 1975 og er selvfølgelig succesen med den fortsatte 02 og oven i købet tilbyde mere plads og komfort, med en uændret adræthed. men stilistisk efterlader chefdesigner Paul Bracq set det samme, for eksempel, proportionerne (lang hætte, kort bagende) eller knækket i de bageste tag søjler. Selvfølgelig har den karakteristiske nyre gitter tilbage, og BMW taler nu for første gang i 3-serien, som kaldes internt E21. Imidlertid kun M10 firecylindrede fra 02 er under hætten modelleret oprindeligt tilbudt, og med et maksimum på 109 hk 320i kommer i det mindste inden for sport fraktion kun delvis glæde.

I 1977 BMW erstattet de to-liters motor med en ny straight-seks OHC motor (M20) med bælte, støbt krumtap og 122 hk - og skubber det samme også en 2,3-liters version, der dog ikke kan lide den mindre version bærer en Solex karburator, men er forsynet med en Bosch K Jetronic. "Med 143 hk du ønsker at bringe den lidt voldsramte sportslige billede tilbage på sporet," siger Daniel Falkenberg og rakte mig nøglerne til hans maroon røde BMW 323i, top-3 i E21 serien, tydeligt eksternt fra de to udstødningsrør.

M20 motor lyder som otte i stedet for seks-cylindret

Andre abnormiteter: Den siddeposition falder et spor lavere end i 02, er speedometeret og omdrejningstælleren vokset, og midterkonsollen er lidt drejet til chaufføren. Med indbygget i 1981 denne BMW 3-serie har allerede modtaget de første detaljerede forbedringer, har skyderen til opvarmning og ventilation blevet erstattet af drejeknap, for eksempel. Den generøse følelse af plads er dog stadig (ikke underligt med tolv centimeter længere længde), samt de store vinduer og de tynde tag søjler bevares.

M20 sekscylindrede falder straks i en varm, lav tone tomgang med lyden fra de to udstødningsrør er noget der ligner den for en otte-cylindret motor. Endelig i gang, er maskinen fra en stående start udmærker sig ved sin glatte løb til korrekt løsning af problemer fra omkring 3500 ture. Revving og gnidningsløst inspirere ved hver manøvre, ja, denne pragtfulde seks-cylindret er et stort hit, det passer perfekt i denne adræt sport sedan, der flyver legende (og til tider lidt overstyring) på asfalten. Du tilgive E21 og hans trang til altid vippe i kurver lidt flere til siden, som det er tilfældet i 02 - hyldest til en mere komfortabel affjedring design.

Kun for den valgfri automatisk transmission i BMW E21 Daniel Falkenberg er Sport chauffører ville sandsynligvis ikke besluttet i slutningen, men den gør sit arbejde perfekt. "Jeg er så lidt mindre sporty end gå med en switch," siger ejeren.

BMW 325E Front Foto: Lena WillgalisDer E30 er den sidste 3 med klassiske runde forlygter.

Svært arv til E30

Det er helt sikkert en af ​​de mest udfordrende opgaver i den automotive industri, en bestseller - vi taler om at sælge mindst 1,3 millioner eksemplarer af serien E21 - at blive erstattet af en endnu bedre model. Men på BMW du er sikker på at have fortsat med at sætte de rigtige ingredienser. Da koncernen præsenterer 1982 3-serie E30, den nye bil efterlader en dynamisk og lige så afbalanceret indtryk: den mere afrundet næse fladere og halen lidt højere, mens kroppen også har de væsentlige elementer i forgængeren. Budskabet i BMW er klart således: 3-serie med alle deres egenskaber til den sportslige billedet af brand. Ud over de fire cylindre er fundet denne gang med 320i fra begyndelsen en 125 hk seks-cylindret i programmet i 1985 efterfulgt af 171-hk BMW 325i.

325E: Athletic trods besparelse motor

Den alpine hvide BMW 325E, som også var ejet af Daniel Falkenberg, er 1985-modellen præsenteret for 2,7-liters Eta-besparelse motor. Moment - en besparelse motor med forholdsvis tam 122 hk? Har pludselig for meget at drikke hvedeøl på BMW og glemmer ting om sport? Ejer Falkenberg afviser, bilen ville have kørt godt. Under alle omstændigheder er de seks er roligere end E21, selv om det er kendt M20 aggregat. Efter start knap kører støj i redesignet og naturligvis meget velisolerede kabine trænge igennem. Cockpittet landskab glattes, instrumenterne i moderne og endnu mere identificerbare. Med denne klare sprog gør E30 hans besætning endnu lettere end før at fokusere på det væsentlige, om kørslen.

Første kursus, tilgivelse, gearvælgeren til "D", fordi det også er en automatisk model. Ligesom en tyr i denne serie på seks hastigheder op 3 fra staten op til motorvejen hastighed. Okay, med en omskifter 100 ville allerede verserer ved 10,5 sekunder hastighed, men tolv sekunder er ikke en dårlig værdi. "Jeg kan bare lide denne kombination af drejningsmoment og glathed", Falkenberg fosser over diesel-lignende egenskaber af eta-seks-cylindret motor. Stadig legende, men alligevel inspirerende: Det er et digt som dette E30 flits umiddelbart derefter gennem hjørnerne. Hans usædvanlige, altid let kontrollerbar håndtering - simpelthen en klasse for sig.

Konklusion

Som ejer af en E30 Cabriolet er jeg forudindtaget, jeg kan lide den dynamiske karakter af denne serie. Dog ville jeg ikke afgøre om en ETA, men for en roterende glad 325i. Eller lig med 323i serie E21. Penge er noget objekt? Så garantier Ville dette gyldne 02 tii i min garage.

Mere om BMW 02-serien, BMW 3-serie (E21), BMW 3-serie (E30)