Mercedes-Benz C111: opnemen auto met rotatiemotor

De Mercedes-Benz C111 met wankelmotor was de meest spectaculaire supercars van het seizoen 1969-1970. Motor Klassik herinnert zich een testrit 25 jaar geleden, samen met de C 111 ontwikkelaars Dr. Hans Liebold.

09.03.2012 Malte Jürgens Powered by

Bij de Mercedes-Benz C111 is absoluut verrassend handling. Hoe kan men dan immers al 16 jaar oude auto zo gevoelig, zo precies, zo zacht en toch helemaal niet sponzig geven, ga rond bochten, remmen?

Geheim van de uitstekende wegligging: zachte vering - strak gedempt

De Mercedes-Benz C111 nog betekende 1986 een kleine openbaring in termen van wegligging, dan, alsof de voertuigelektronica nog beperkt in de tweede helft van de jaren tachtig van ontsteking en injectie. ESP, ASR, elektronisch instelbare dempers, instelbare vering of hydro-chassis à la Bose was nauwelijks dromen. Zijn vader, de Mercedes-Benz C111 Project Manager Dr. Hans Liebold, herinnerde die tijd, 1986, in Hockenheim: "We hebben de vering ontwikkeld en tenslotte gebouwd als een race-auto - met dubbele wishbones aan de voorkant en drie keer terug. Anders zijn we onze traditionele stemmen en de Mercedes-Benz C111 in principe trouw gebleven. We hebben altijd opgedoken relatief zachte maar stevige ingetogen. "

De set-up van de Mercedes-Benz C111 werkt nog steeds prachtig, maar de weg behoort niet per se in de sensuele debatten onderaan de bar, de sportwagen fans in de eerste plaats. Hier namelijk de versnelling verdedigde zijn reputatie als het aantal van alle nummers: Hoe snel de Coupe tempo, en waar is de snelheidsmeter als drijvende krachten en de rijweerstand uiteindelijk in balans? Mercedes-Benz eenmaal bepaald de legendarische 0-tot-100-km / h-waarde van slechts 4,8 seconden, op 1.250 kilogram levend gewicht van de Mercedes-Benz C111. Echter, later metingen alleen opgeleverd, maar nog steeds zeer respectabele waarde van 5,5 seconden in dezelfde discipline, dat is de reden waarom de vraag gesteld: Hoe is dat mogelijk?

Lezingen - allemaal een kwestie van set-ups

De verklaring: Terwijl de iets langzamere tijd dat de 1250 kg zware coupe eenmaal met terreinbanden en werd / wordt gemeten op 7,000 rpm begin snelheidsbegrenzer, Mercedes hing de pret voor een enkele keer, trok racebanden voor een betere tractie en wendde zich tot 9000 / min - dus de eerste cursus van de Mercedes-Benz C111 en overhandigde de 100 km / h merken, en zelfs de klokken gestopt met de sprint naar 100 kilometer per uur zeven tiende sneller.

De bevindingen van de weinige gelukkigen die mochten gaan met de sensationele coupe pakte de Mercedes-Benz C111 van de tweede reeks naar het debuut op de beurs van Genève in 1970, in een dicht geweven cocon van de hoogste verwachtingen. De testrijder blijkt de "nakomelingen van de Silver Arrows" een perfecte afwerking; geen plek die niet af leek, tijdelijk of oppervlakkig gepatcht.

Vier-rotor Wankel - toonbeeld van elasticiteit

Aangezien het zelfs uitgerust met een plaat metalen behuizing en om de lichtbakken allereerste versie van de Mercedes-Benz C111 had meer twijfels over. Die leidde het aangedreven achterwielen met de laatste versie van de pendelassen principe à la W 114 en ging op de voorwielophanging van de latere S-Klasse W 116. zware belastingverandering reacties aangespoord om het chassis, die dan reeds Mercedes-Benz C111 / 1 aanwezig optimaliseren. En niet alleen de assen werden verbeterd. De oorspronkelijk geïnstalleerde drie-rotor Wankel 300 pk maakte plaats voor vier-disc versie met 350 pk gaf. De koppelkromme beloofd maximaal rijplezier: tussen 4.000 en 7.000 / min waren constant ongeveer 400 Nm - grote Wankel van de Mercedes-Benz C111, een model elasticiteit.

Afslaan is vrijwel onmogelijk: zelfs met het stationair toerental van 800 / min trekken van de rotatiemotor als een jonge os. De sfeer in de cockpit van de Mercedes-Benz C111wirkt comfortabel en een of andere manier vertrouwd. De lichtgewicht vleugeldeuren onthult de typische bij Mercedes-Benz Pepita weefsel van de jaren zestig, en de klokken voor snelheid en snelheid dragen typisch voor het merk een mooie chromen strip.

Met de losse behendigheid die alleen maar waarderen professionele racers, de versnellingen in te schakelen in de ZF-transmissie. BMW chauffeurs weten dit gevoel vanaf de M1, waar dezelfde eenheid - met alleen andere wielstellen - dienst. Bij volle acceleratie, de rugleuningen ook geruit verband kuipstoelen in de Mercedes-Benz C111 tegen de schijnbaar loden steeds de bestuurder body lift, en de Wankel blijkt zonder subside zo vol vertrouwen naar de horizon, als om alle zuigermotoren al overtreffen in de tweede versnelling. Felix Wankels patent terug moet vervolgens de "Schüttelhubern" tot as. Maar het verbruik, afdichtingsproblemen en een zeer kostbare productie eindelijk gestempeld de Wankel tot niet meer dan een kleine route op de technische roadmap van de auto.

C 111 met "heavy-duty schorsing"

De vier-rotor motor in de Mercedes-Benz C111 herinnert akoestisch nooit bleek de fatale tweekleurige, zodat gaarne lag de kleine Wankel licht. Het neuriet iets achter de achterwand van de kuip, iets stevige maar consistent gekweekt onder belasting. De twin-plaatkoppeling temt de locomotief-achtige koppel met verbazingwekkende burgerlijke omgangsvormen. De 350-pk Wankel kan dus in een zeer snelle rijden worden uitgevoerd. Mercedes-Benz C111 Project Liebold op het moment: "In het experiment, de rondetijden waren aan de kleine circuit van Hockenheim regelmatig in 1:17 minuten, maar met Dunlop racebanden"

De motor is direct aan het onderstel van de Mercedes-Benz C111, maar eigenlijk fungeert als zacht en elastisch opgehangen. Liebold: "Toen we bij wijze van proef binnenwerk onze bekende gecultiveerde huidige achtcilinder in de Mercedes-Benz C111, zonder geluiddempende Elastiklager als we dan zaterdag in de cockpit aan de voorkant en waren bang voor rappelnden bieten molen in de motorruimte"

De ingenieuze suspensie kwaliteiten van de Mercedes-Benz C111 / 2 van 1970 resulteerde in de opwekking van de examens in 1986 een onvoorziene geforceerde onderbreking. Project Liebold wanhopig - omdat hij niet was een slechte weg meer. Het circuit in Hockenheim was toch redelijk niveau, maar ook de toegangswegen naar het Motodrom. "Het moet hier ergens zijn, maar geven nog steeds een slechte weg," kreunde Liebold, ging in de prototype dat is gedumpt had enige uitgang in de cirkel en verdween in de richting van Speyer. Daar eindelijk een hobbelige paginapaden vol gaten, gegarneerd met langsgroeven en golven. Wanneer de Mercedes-Benz C111 soepel over deze moguls gegooid, de project manager balken: "Het is geweldig. Bij lage snelheden nog steeds een beetje stijf, maar hoe eerder, hoe comfortabeler. "Dat zeggend, raakte het gas en nam genoegen wanneer het goed versleten die niet handelt Versuchswagen beetje begon het nivelleren van de weg letterlijk.

Tal van records met Wankel, diesel en benzinemotoren

Evenals Liebold werd gevoeld als het Wankel project werd het slachtoffer in de bloei van het leven van de eerste oliecrisis van 1973? "De motivatie die uitging van de Mercedes-Benz C111, was bij uitstek geschikt voor het hele team. Er waren veel verdrietig toen het project klaar was. Maar het was inderdaad met aërodynamische tests, met zuigermotoren en andere projecten. "De Mercedes-Benz C111 overleefde als plaat auto. Een turbo diesel bracht in 1976 niet minder dan 16 wereldrecords, met inbegrip van de meer dan 500 km, met een gemiddelde van 254 km / h. Twee jaar later, de vierde generatie van de Mercedes-Benz C111 klaar was, een aerodynamisch geoptimaliseerde vloer op vier wielen. Met een dieselmotor, won negen wereldrecords, waaronder de rug voor 500 km, dit keer met 322 km / h.

404 km / h: met een twin-turbo V8 ook de ronde parcoursrecord tien kilometer van Mercedes-Benz was hetzelfde in Nardo. Voordat de banden van de Mercedes-Benz C111 hun half uur levensduur had bereikt, de Mercedes-Benz C111 nog drie wereldrecords, ongeveer 100 mijl nam een ​​gemiddelde snelheid van 367,4 km / h. Het begon allemaal met een korreltje Wankel moed - ooit een deugd dat Daimler-Benz enorm geholpen op de sprongen.

Meer over Mercedes C111