Mercedes-Benz C111: rekord bil med rotasjonsmotor

Mercedes-Benz C111 med wankelmotor var de mest spektakulære superbiler i 1969/70 sesongen. Motor Klassik husker en prøvetur for 25 år siden, sammen med C 111 utviklere Dr. Hans Liebold.

09.03.2012 Malte Jürgens Powered by

På Mercedes-Benz C111 er helt overraskende håndtering. Hvordan kan man da tross alt, allerede 16 år gammel bil så følsom, så presis, så myk og ennå ikke i det hele tatt svampete gi seg, gå rundt kurver, bremsing?

Secret av utestående veigrep: Myk fjæring - spennes dempet

Mercedes-Benz C111 fortsatt ment 1986, en liten åpenbaring i form av veigrep, da, som om bil elektronikk fortsatt begrenset i andre halvdel av åttitallet på tenning og injeksjon. ESP, ASR, elektronisk justerbare dempere, justerbare fjærer eller til og med hydro-chassis a la Bose var knapt drøm om. Hans far, Mercedes-Benz C111 Prosjektleder Dr. Hans Liebold, minnes den tiden, 1986, i Hockenheim: "Vi har utviklet suspensjonen og til slutt konstruert som en racerbil - med doble wishbones foran og tilbake tre ganger. Ellers er vi vår tradisjonelle stemmegivning og Mercedes-Benz C111 i prinsippet forble trofast. Vi har alltid sprunget relativt myk, men fast dempet. "

Oppsettet av Mercedes-Benz C111 fungerer fortsatt nydelig, men veien rangerer ikke nødvendigvis i de sanselige debattene ned på puben, fans sportsbil i første omgang. Her nemlig akselerasjonen forsvarte sitt rykte som tallet på alle tall: Hvor fort gjør Coupe tempo, og der er speedometeret når drivkrefter og kjøremotstanden endelig i balanse? Mercedes-Benz bestemmes når den legendariske 0-til-100 km / t-verdi på bare 4,8 sekunder, ved 1,250 kg levende vekt på Mercedes-Benz C111. Men senere målinger ga bare, men likevel svært respektabel verdi på 5,5 sekunder i samme disiplin, noe som er grunnen til at spørsmålet oppsto: Hvordan er det mulig?

Readings - et spørsmål om oppsett

Forklaringen: Mens litt langsommere gang 1250 kg tung kupé en gang med veidekk og er / blir målt ved 7.000 rpm innsetthastighetsbegrenser, Mercedes hung bryteren for en eneste gang, trekkes løpsdekk for bedre veigrep og slått til 9000 / min - så det første kurset av Mercedes-Benz C111 og overlevert 100-km / t mark, og til og med klokkene stoppet sprinten til 100 km i timen syv tideler raskere.

Resultatene av de få heldige som fikk lov til å håndtere den sensasjonelle coupe grep Mercedes-Benz C111 av den andre serien til debut på Genève-utstillingen i 1970, i et tettvevd kokong av høyeste forventninger. Testen driver attestert "avkom av Silver Arrows" perfekt utførelse; ingen plass som virket uferdig, midlertidig eller overfladisk lappet.

Fire-rotor Wankel - Paragon av elastisitet

Siden lager selv med et ark metall kropp og runde frontlykter aller første versjonen av Mercedes-Benz C111 hadde forlatt mer tvil. Som ledet de bakre drivhjulene med den endelige versjon av pendelen aksler prinsipp a la W 114 og satt på første suspensjon av de senere S-klasse W 116. Men tung last endringsreaksjoner oppfordret til å optimalisere chassiset, som da allerede Mercedes-Benz C111 / 1 fulgt. Og ikke bare aksene ble forbedret. Den opprinnelig installerte tre-rotor Wankel 300 hk banet vei for en fire-plate-versjonen, som ga 350 hk. Dreiemomentkurven lovet maksimal kjøreglede: Mellom 4000 og 7000 / min var kontinuerlig ca 400 Newtonmeter - den store Wankel av Mercedes-Benz C111, en modell av elastisitet.

Steiling er nesten umulig: selv med tomgangsturtall på 800 / min trekke rotasjonsmotoren som en ung okse. Atmosfæren i cockpiten på Mercedes-Benz C111wirkt behagelig og noe kjent. De lette vingedørene avslører typisk hos Mercedes-Benz Pepita stoff av sekstitallet, og klokker for fart og hastighet bære typisk for merkevaren en hyggelig kromlist.

Med den løse smidighet som bare setter pris profesjonelle syklistene, tannhjul engasjere seg i ZF girkasse. BMW sjåfører vet denne følelsen fra M1, der samme enhet - bare utstyrt med andre sett med hjul - på vakt. Ved full akselerasjon, seteryggene også rutete relatert bøtteseter i Mercedes-Benz C111 mot tilsynelatende blytung blir førerens kropp heis, og Wankel svinger uten å avta så selvsikkert mot horisonten, som om Outclass alle stempelmotorer allerede i andre gir. Felix Wankels patent bør sikkerhets deretter gjøre "Schüttelhubern" til aske. Men forbruk, forsegling problemer og en svært kostnadskrevende produksjon til slutt stemplet Wankel til ikke mer enn en liten rute på den tekniske veikart av bilen.

C 111 med "heavy-duty suspensjon"

De fire-rotor motor i Mercedes-Benz C111 minner akustisk aldri viste seg den fatale to-tone, så gjerne legge liten Wankel til lys. Det nynner litt bak bakveggen av cockpiten, noe fast ennå konsekvent dyrket under belastning. Twin-disc clutch temmer lokomotivet lignende dreiemoment med fantastiske sivile oppførsel. Den 350-hestekrefters Wankel kan således implementeres i et meget hurtig kjøring. Mercedes-Benz C111 Prosjekt Liebold på den tiden: "I forsøket rundetidene var på den lille rede på Hockenheim regelmessig på 1:17 minutter, men med Dunlop racing dekk"

Motoren er boltet direkte til rammen av det Mercedes-Benz C111, men faktisk fungerer som myk og elastisk opphengt. Liebold: "Når vi gjorde en prøveordning innvendige vår kjent dyrket dagens åttesylindrede i Mercedes-Benz C111, uten støy demping Elastiklager som vi deretter satt i cockpiten foran og var redd for rappelnden bete mill i motorrommet"

Det sinnrike suspensjons kvaliteter av Mercedes-Benz C111 / 2 1970 resulterte i gjenoppliving av kjøretester i 1986 av en uforutsett tvungen pause. Prosjekt Liebold desperat - fordi han ikke var en dårlig vei mer. Racerbanen i Hockenheim var likevel ganske nivå, men også adkomstveiene til Motodrom. "Det må være her et sted, men likevel gir en dårlig vei," stønnet Liebold, satte seg i prototypen som hadde blitt dumpet bare exit i sirkelen og forsvant mot Speyer. Det til slutt funnet en humpete Bane full av huller, servert med langsgående spor og bølger. Når Mercedes-Benz C111 smidig rullet over disse kulekjøring, prosjektleder strålte: "Det er fabelaktig. Ved lave hastigheter fortsatt litt stiv, men jo før, jo mer komfortabel. "Så sa, traff gass og tok glede når godt slitte ikke handler Versuchswagen litt begynte å flate veien bokstavelig.

Mange poster med Wankel, diesel og bensinmotorer

Samt Liebold ble følt som Wankel prosjektet falt offer i de viktigste i livet av den første oljekrisen i 1973? "Den motivasjonen som utgikk fra Mercedes-Benz C111, var enestående for hele laget. Det var mange triste da prosjektet ble avsluttet. Men det var faktisk med aerodynamiske tester på, med stempelmotorer og andre prosjekter. "Mercedes-Benz C111 levd som rekord bil. En turbo diesel førte i 1976 ikke mindre enn 16 verdensrekorder, inkludert mer enn 500 km, med et gjennomsnitt på 254 km / t. To år senere ble den fjerde generasjon av Mercedes-Benz C111 ferdig, en aerodynamisk optimalisert gulvet på fire hjul. Med en dieselmotor, den vant ni verdensrekorder, inkludert ryggen for 500 km, denne gangen med 322 km / t.

404 km / t: med en twin-turbo V8 også runden banerekorden ti kilometer fra Mercedes-Benz var den samme i Nardo. Før dekkene av Mercedes-Benz C111 hadde nådd sin halvtime levetid, Mercedes-Benz C111 tre verdensrekorder, ca 100 miles tok en gjennomsnittshastighet på 367,4 km / t. Det hele begynte med en klype Wankel mot - en gang en dyd som Daimler-Benz hjalp enormt på hoppene.

Mer om Mercedes C111