BMW 2002 Tii, 323I E21 og E30 325E i test: Den sporty middelklassen i BMW

Den 02-serien styrket den sportslige omdømmet til BMW, etterfølgeren - 3-serien - utviklet seg raskt essensen av merkevaren. Vi går med 2002 tii, 323I (E21) og 325E (E30) for å avslutte. The Ultimate Driving Machine? Oh yes.

14/11/2016 Michael Schröder 5 kommentarer Powered by

Nei, denne BMW trioen må selvsagt ikke lenger bevise. 2002 ikke tii eller hans umiddelbare etterfølger, en 323I av den første 3-serien E21. Selv en 325E-serie E30 skal i dag kaller all rett som en merkevare ambassadør, fordi han har også alle BMW dyder, de helt følelsen av en kompakt sport sedan (vi husker bare den første M3!) Selv har raffinert og kultivert selv om mange bare denne modellen feilaktig fortsette å avfeie som forstads Pröll boksen.

BMW 2002 Tii-motor Foto: Lena WillgalisDer 2002 Tii er, så å si, av de 70 M3.

Hva? Du har fortsatt tvil om potensialet i en klassisk E30? Deretter kan du prøve igjen, en ikke-oppvarmet eller ikke-flikket BMW 325i eller bare for å få en virkelig god 318is. Søket kan nå ta lengre tid.

Men vil vår trio er klar og i øvre Schwaben for en avkjørsel nå fra den eldste i feltet, som gylne gule BMW 2002 tii dro tilbake. Bilen av Ralf Kluge fra Reutlingen opptrer som om det var i går, og ikke blitt levert i året 1971st Den lyse fargen er tildelt klart trukket, helt nøytrale karosseri, myker litt streng objektivitet orientert funksjonalitet form med sine store vinduer og smale tak pilarer. Ikke et gram for mye plate, ingen annen ballast. Optisk går som en 02 med et godt eksempel på en sporty kompakt bil.

2002 Tii: Ideell for sporty sjåfører

1966 BMW presenterte denne modellen under fire år tidligere innført en ny klasse, men akkurat som 1600 med så veldig stolt 85 hk. Når du er i 1968 innført i 2002, vil den typebetegnelsen "02" være første gang offisielt brukt som en grense for fire-dørs 2000th Bilen med den nå 100 hk to-liters motor (M10) er blitt en bestselger for ambisiøse førere som imidlertid for enda mer kraft og - endelig lengter også en standard turteller - vennligst. Både BMW leverer tre måneder senere (Turismo Internazionale) med ti av 2002. To doble forgasseren nå gir 120 hestekrefter - men også for så høye utslipp som regulatorisk godkjenning i USA er ikke mulig.

"Responsen fra BMW er fra 1971 2002 Tii" forklarer Ralf Kluge og åpner panseret på sin 02. Utsikten er av en mekanisk ball Fischer-injeksjonssystemet (den andre "i" står for "injeksjon") at ikke bare de strenge utslippskravene møttes i den nye verden, men også presse ytelsen til de fire-sylinder til 130 hk. For de 02 spiller i sin tid i ligaen av sportsbiler.

imponerende kjøreegenskaper

Eier Kluge forlater meg bak rattet, til tross for deretter valg Recaro sportsseter (ekstra kostnad 543.90 dollar) du har en påfallende høy sittestilling i denne lyse hytta. Tre runde instrumenter (selvfølgelig med turteller) som en lukket cockpit enhet, en kort girspaken for ekstra kostnad, femtrinns girkasse (946.83 dollar) og en perforert tre snakket Nardi sportsrattet (valgfri BMW tilbehør i stedet for standard skinnratt) gir allerede i delstaten meldingen at den forestående exit vil være morsomt.

Ute på en svingete landevei der 02 føles tii forkortelsen annektert forventet hjem. Styringen er glatt og ganske presist, og fra ca 3000 rpm oppfordrer de to-liters firesylindret alvor å danse, tilbyr spesielt i midtgangen to og tre av sin optisk rotasjon (som jeg fortsatt oftere enn nødvendig endring dirigenten er selvfølgelig på grunn av denne korte, stasjonær girspaken).

BMW 323I interiør Foto: Lena WillgalisDer E21 var den første virkelige tre. Han var behagelig og tilbys mer plass enn 02-serien.

En føler at tiden meget avansert og godt avstemt fjæring kunne bruke noen flere hestekrefter uanstrengt, og innser etter hvert den store stimulus som kommer fra 02-serien. Bilen på tidspunktet gir alt som lengter sportsinteresserte - og bringe München bilprodusenten etter forkynnelsen av separasjon igjen et rekordresultat: ca 116 000 eksemplarer alene i 1974, hvorav drøyt halvparten så to liter. Endelig kan man ikke vet hva som kommer, ja.

Stilen restene

Ny er avduket i 1975 og er selvfølgelig suksesshistorie av den pågå 02 og på toppen av det tilbyr mer plass og komfort, med uendret agility. men stilistisk forlater sjefsdesigner Paul Bracq mye det samme, for eksempel andelen (lang hette, kort bakenden) eller kink i de bakre takstolpene. Selvfølgelig har den karakteristiske nyregrillen forble, og BMW snakker nå for første gang på tre-serien, som kalles internt E21. Men det er bare M10 firesylindrede fra 02 under panseret modellert utgangspunktet tilbys, og med maksimalt 109 hk 320i kommer minst innenfor idrett brøkdel bare delvis glede.

I 1977 BMW erstattet av to-liters motor med en ny rett seks OHC-motor (M20) med belte, støpt veivaksel og 122 HK - og presser det samme også en 2,3-liters versjon av hvilket imidlertid ikke liker mindre versjon bærer en Solex forgasser, men er forsynt med en Bosch K Jetronic. "Med 143 hk du ønsker å bringe litt ramponert sports bildet tilbake på sporet," sa Daniel Falkenberg og ga meg nøklene til sin rødbrun rød BMW 323I, topp-tre av E21-serien, tydelig eksternt fra de to eksosrør.

M20 motoren høres ut åtte i stedet for sekssylindrede

Andre forandringer: Den sittestilling faller et spor lavere enn i 02, er speedometeret og turtelleren vokst, og midtkonsollen er litt slått til sjåføren. Med innebygd i 1981 denne BMW 3-serie har allerede mottatt de første detaljerte forbedringer, glidebryteren for oppvarming og ventilasjon har blitt erstattet av roterende kontroll, for eksempel. Den generøse romfølelse er imidlertid fortsatt ble (ikke rart med tolv cm lengre lengde), så vel som store vinduer og de tynne takstolpene beholdt.

M20 seks-sylinder faller umiddelbart inn i en varm, lav tone tomgang med lyden fra de to enderør er noe lik den for en åttesylindret motor. Endelig i gang, er maskinen fra en stående start preget av sin jevn kjøring til riktig takle problemer fra ca 3500 turer. Turtall og jevn kjøring inspirere på hver manøver, ja, dette er fantastisk sekssylindret en stor hit, det passer perfekt i denne smidig sports sedan som flyr leken (og noen ganger litt overstyring) på asfalt. Du tilgi E21 og hans trang til å alltid tilt i svinger litt mer til siden, slik tilfellet er i 02 - hyllest til en mer komfortabel fjæring design.

Bare for tilleggs automatgir i BMW E21 Daniel Falkenberg er Sport sjåførene ville trolig ikke avgjort på slutten, men det gjør jobben sin perfekt. "Jeg er så litt mindre sporty enn å gå med en bryter," sier eieren.

BMW 325E Front Foto: Lena WillgalisDer E30 er den siste tre klassiske runde frontlykter.

Vanskelig arv for E30

Det er absolutt en av de mest utfordrende oppgaver i bilindustrien, en bestselger - vi snakker om å selge minst 1,3 millioner eksemplarer av serien E21 - å bli erstattet av en enda bedre modell. Men på BMW er du sikker på å ha fortsatt å stille de riktige ingrediensene. Da konsernet presenterer 1982 3 serie E30, forlater den nye bilen et dynamisk og like balansert inntrykk: jo mer avrundet nese flatere og halen litt høyere, mens kroppen har også de grunnleggende funksjonene i forgjengeren. Budskapet i BMW er helt klart slik: 3-serien med alle sine egenskaper for den sportslige bildet av merkevaren. I tillegg til de fire sylindre er funnet denne gangen med 320i fra begynnelsen av en 125 hk med seks sylindre i programmet i 1985 etterfulgt av 171-hp BMW 325i.

325E: Athletic tross besparende motor

Den alpine hvite BMW 325E, som også var eid av Daniel Falkenberg, er det 1985-modell presentert med 2,7 liter Eta-sparende motor. Moment - en besparelse motor med relativt tam 122 hk? Har plutselig for mye å drikke hvete øl på BMW og glemme ting om sport? Eier Falkenberg avviser, bilen ville ha kjørt godt. I alle fall, seks er roligere enn E21, selv om det er kjent M20 aggregat. Etter å ha startet så vidt driftsstøy i det redesignet og tydeligvis meget godt isolert kabinen trenge gjennom. Cockpiten Landskapet er glattet, instrumenter av moderne og enda mer identifiserbare. Med dette klart språk gjør E30 hans mannskap enda enklere enn før å fokusere på det essensielle, på kjøring.

Første kurs, tilgivelse, girspaken i "D", fordi det også er en automatisk modell. Som en okse i denne serien på seks hastigheter opp tre fra staten opp til motorveien hastighet. Ok, med en bryter 100 vil allerede venter på 10,5 sekunder hastighet, men tolv sekunder er ikke en dårlig verdi. "I akkurat som denne kombinasjon av dreiemoment og glatthet", strømmer Falkenberg over diesel-lignende egenskapene til eta-seks-sylindret motor. Likevel leken, men likevel inspirerende: Det er et dikt som dette E30 flits umiddelbart etterpå gjennom svingene. Hans ekstraordinære, alltid lett kontrollerbar håndtering - rett og slett en klasse fra hverandre.

Konklusjon

Som eier av en E30 Cabriolet jeg er partisk, jeg liker dynamikken i denne serien. Men jeg ville ikke bestemme for en ETA, men for en roterende gledelig 325i. Eller lik 323I Series E21. Penger er ingen objekt? Da garanterer Ville denne gylne 02 tii i garasjen min.

Mer om BMW 02-serie, BMW 3-serie (E21), BMW 3-serie (E30)