VW programvara dieselmotor EA189 bedrägeri: Du måste nu vet att ringa tillbaka

VW dieselmotorer för EA189 serien tar fusk programvara. Enbart i Europa påverkas 8 miljoner bilar. Men i vilka modeller motorn sitter? Vi visar vilka bilar i VW-koncernen med fusk diesel på vägen kan vara, eftersom deras ägare kan vara säker på om ditt fordon påverkas och har förberett lösningar som VW.

28/01/2016 Roman katedralen, Thomas Gerhardt 2 kommentarer

I den här artikeln hittar du också:

 • Motorn EA189 - Historia och distribution
 • Vilka modeller kan påverkas (bildgalleri)
 • Som ägare att ta reda på om deras bil påverkas
Vad sker i verkstaden med min bil?

i 1,6-litersmotor EA189 en så kallad flödestransformator är monterad framför den luftmassemätaren. Detta är ett rutnät som lugnar den turbulenta luftströmmen innan luftmassemätaren, vilket förbättrar mätnoggrannheten av luftflödesmätaren avgörande. Luftmassemätaren bestämmer närvarande verk luftmassa; en mycket viktig för motorstyrparametrar för optimal förbränning. Dessutom kommer en programuppdatering utföras på denna motor. Enbart genomförande av tekniska åtgärder kommer att ta, enligt VW mindre än en timme att slutföra.

den motorer 2,0-liters och 1,2-liters dieselmotorer få en mjukvaruuppdatering. Den rena arbetar för denna åtgärd är ungefär vara en halvtimme.

Ändringarna gäller även modeller av Audi, Seat, Skoda och VW kommersiella fordon.

(Software) - uppdatering Vilka är konsekvenserna?

Enligt VW är de föreslagna åtgärderna inte innebar att offra den drivande och motorns prestanda samt ytterligare konsumtion.

Vad kunderna förväntar sig arrangemanget av återkallelsen?

Den federala Motor Transport Authority kommer nu kalla de drabbade VW-modeller i en officiell återkallande i verkstäderna. Department of Transportation kommer att övervaka nu ordnade återkallelsen. Sådan statlig kontroll skulle kunna säkerställas endast genom en påtvingad återkallande på grund av det stora antalet drabbade fordon. Låter som ren aktivism från den politiska är KBA antas vara ändå myndighet till förbundsministeriet för transport. En tjänsteman samtal på KBA aldrig beräknas enligt antalet återkallade modeller, men är oftast placerade i en säkerhetsrelaterad defekt. Vilka modeller berörs?

Nu vad som händer efter återkallande ordning?

Den federala Motor Transport Authority kommer att skriva till ägarna av de berörda om VW fordon och be till verkstaden.

Kan jag ta min bil till garaget innan?

Nej, ägare bör vänta på återkallande brev.

Vad är schemat för återkallelsen?

Avsikten är att alla berörda fordon återkallas i flera vågor. Från första kvartalet 2016, de tekniska åtgärderna genomförs i drabbade motorer 2,0-liters. Väntas i slutet av 2: a kvartalet de görs vid berörda 1,2 motorer liter. Från och med tredje kvartalet 2016, sker reaktionen vid de berörda fordonen med 1,6-litersmotor. Först måste VW Amarok modeller med 2.0 TDI motor för rättelse. För detta har KBA beviljat slutligt godkännande av retrofit lösning den 28 januari 2016:e De godkännanden för andra berörda modellerna är för tillfället i Federal Motor Vehicle Office eller i testet.

Kan jag köra min bil?

Ja, eftersom bortsett från fusk programvara som endast aktiveras när testkörningar, motorerna är på rätt sätt och kan lida någon skada av dagligt bruk. Men motorerna släpper i verkliga drift betydligt fler föroreningar än på prov - som med tanke på de föråldrade NEDC tester på många modeller från andra tillverkare också.

Har min bil har en licens?

Programvaran är efter anmälan av myndigheten, medan "illegalt" ändå en indragning av typgodkännande enligt förbundsministern för transport är inte i planeringen.

Vad gör återkallelsen?

Enligt Volkswagen ska återkallande av kunden vara fri. Volkswagen försäkrar också alla kunder vid behov adekvat och fri ersättning rörlighet.

Behöver jag reparera min bil?

Ja, är återkallelsen obligatoriskt.

Måste jag betala mer vägskatt?

Nej, bilskatten faktiskt förskjutning och CO2 beroende och kväveoxider spelar ingen roll. Men efter reparationen kan modellerna förbrukar mer och därmed släppa ut mer CO2, enligt VW har redan visat goodwill med accepterar några ytterligare kostnader.

Hur är det med värdeminskning?

Be om en eventuell förlust av värde eller andra påståenden kan ännu inte besvaras att endast art, omfattning och framgång för reparation kan ses. Den tyska Automobil Treuhand GmbH (DAT) ger med stativ i dag ens någon förändring i VW diesel som används värden fordons. I detta sammanhang, DAT varnar skrämseltaktik, där bl.a. en nedgång i de använda priserna fordons förutses över hela linjen.

Erfarenheten visar att de ibland mycket känslomässigt motiverade rörelser i priserna på aktiemarknaden är inte överföras till begagnade fordon marknaden.

Också Schwacke blåser samma horn. "Det finns ingen anledning till panik. Hittills ser vi ingen negativ inverkan på restvärdet av kursen används dieselbilar utanför normala marknadsfluktuationer ", säger Christoph Ruhland, Director of Marketing & Tryck på Schwacke. För en slutlig bedömning av huruvida och hur långt den nuvarande verksamheten på restvärden på VW-modeller och dieselbilar i allmänhet effekt är det fortfarande för tidigt.

VW EA189 retrofit strömningsuträtare 1,6 TDISå VW vill fuska diesel montering 1:07 min.VW EA189 retrofit strömningsuträtare 1,6 TDI Foto: VWDer flöde straightener för 1,6 TDI.

Här ägare kan kontrollera sin diesel modell från VW-koncernen med EA189 enhet och EU5 utsläpp standard på fusk programvara:

 • Alla VW kunder kan kontrollera denna webbplats om deras fordonet färdas med Cheat programvara
 • Även Audi har nu satt upp en webbplats för att kontrollera om kunden om deras dieselfordon påverkas av manipulation programvara. Du hittar plats här.
 • Skoda kunder (Fabia, Yeti, Roomster, Rapid) du kommer att kontrolleras med chassinumret, om deras diesel har programmet ombord.
 • sedan 6 oktober ger Seat möjlighet att kontrollera sin egen diesel modell med chassinummer och faktiskt här.

Bakgrund - historia VW EA189 dieselmotor

VW internt "Utveckling ordning 189" (EA189) utförd dieselmotor med turboladdning utvecklad av VW självt, fram i januari 2007. Pikant: pressmeddelandet berömde honom vid tiden som "renaste diesel i världen. " Men när det infördes i början av 2008, var han "fuska diesel", VW har fattat beslutet för programvaran nu dateras till åren 2005/2006.

Först två-liters dieselmotor med kväveoxid efterbehandlingssystemet kom i Jetta till den amerikanska marknaden. den "ren diesel" föddes - nästa försök att upprätta dieselmotorn på den amerikanska marknaden. Speciellt de stränga kaliforniska utsläppsgränser "Tier 2 / Bin 5" kan möta 2.0 TDI - men förmodligen även då endast genom att lura testbänkar.

Men fusk programvara tydligen också erkänner dynamometer tester i Europa och är och har varit aktiv i Tyskland, vilket resulterade i en gemensam forskning av WDR, NDR och Süddeutsche. Återigen orsakar programvaran mer avgasåterföring på prov. Som ett resultat av NOX-utsläpp reduceras på prov och de EA 189 enheter vilket skapar EU5.

I princip bygger common rail TDI ("Turboladdad dieselinsprutning") Är fortfarande på den gamla "2,0 TDI"Motor med insprutningsenhet teknik har emellertid två insugnings- och avgasventiler per cylinder, för totalt av 16 Det nödvändiga för komplexet common-rail-insprutningsmotor ledningen tar en styrenhet hos leverantörer Bosch.

VW EA189 retrofit strömningsuträtare 1,6 TDI Foto: VWSo använde den nya delen.

Tack vare den nya högtrycksinsprutningsmetod av EA189 har bättre manners: tystare motor igång, brett effektområde och lägre bränsleförbrukning och renare avgaser - åtminstone i laboratoriet. Låg temperatur avgasåterföring är att åstadkomma en minskning av NOx-utsläpp, särskilt i dellast intensiv kallstart och varmkörningsfasen. För detta, avgasåterföringskylaren - såsom är känt EGR-ventil - direkt tillförs från kylaren till kylmediet. En lägre förbränningstemperaturen i förbränningskammaren är resultatet och - i teorin - mycket lägre kväveoxidutsläpp.

Nästan alla 2.0 TDI 2008-2013 använda EA189

Liksom sin föregångare, blev också EA189 Universal vapen VW. Från Beetle på passatige medelstora till stora Multivan: Under TDI tecken pappte tillbaka. Dotterbolagen Audi, Skoda och Seat gärna utnyttjat in - från oss - mycket beröm, anses vara effektiv TDI-motor. Allt byggt 2008-2013 och som "2,0 TDI eller 1,6 TDI" var med all sannolikhet har EA189 motorn under huven. Det står nu klart: Även 1,2 TDI-modeller ingår också.

Uppfyller enheten då endast Euro 5-standarden, är det definitivt påverkas. Detta bekräftades av en Audi talesman i en intervju med Auto Motor und Sport. De EA189 motorer med klassificeringen "euro 6" Därför påverkas inte är.

En totalt cirka tio miljoner bilar över hela världen med "fuska diesel" vara på väg. VW talar om 9,6 miljoner påverkade koncernens fordon. Enbart i Europa är 8 miljoner fordon utrustade med manipulation programvara, enligt de senaste uppgifterna från VW.

Koncernen listar för närvarande följande fördelning av varumärke:

 • Audi: 2,1 miljoner fordon som berörs
 • Seat: 700.000 fordon påverkas
 • Skoda: 1,2 miljoner fordon påverkas
 • VW: ca 5 miljoner fordon påverkas
 • Volkswagen Commercial Vehicles: cirka 1,8 miljoner fordon påverkas

2013 kom med införandet av "Modulär tvärgående matris" (MQB) av den nyutvecklade motorn EA288 på marknaden - utan manipulation programvara. Som hade gjorts den 21 oktober av flera medier i fråga, eftersom VW förklarade att denna motor var utreds. Och faktiskt, fusk programvara som finns i 15 prototyper för internt bruk - den EA288 gick upp ur EA189 hade programmet den nya motorn nästan ärvt. Under vidareutveckling, men blev utslagen i de europeiska versioner: The EA288 avskaffade EU5 ändå var VW kunna ge klartecken för EU5 versioner av denna typ. Den amerikanska begränsar han höll dock bara på fuska mjukvara för testet. Det är därför i USA och EA288 har blivit iögonfallande.

Den EA189 bara sitter i modeller som inte är baserade på MQB. Oavsett om din bil och från "diesel-grind" kan påverkas, kan du se i vårt galleri.

Den senaste utvecklingen i VW avgas skandalen kan du följa här.

Om avgas skandalen
Frågor och svar om dieselavgaser skandal
Ökade nivåer av NOx med andra tillverkare
deklarerade tester och utsläppsnormer
Dieselbilar på den amerikanska marknaden
Om diesel en framtid?
Alla modeller med diesel fuska
Påföljder för biltillverkare
Varje dag problem med AdBlue
Auto Motor und Sport mäter verkliga utsläpp
Diesel Exhaust Technology förklarade
Mer om VW