Första provkörning i BMW 5-serie G30 (2017): lyx sedan i testet

Den 11 februari är den sjunde generationen av BMW 5-serie internt kallas G30, på generalagenten. Vi kan även köra den.

28/11/2016 Jens Dralle, Heinrich Lingner 3 kommentarer

Om 5-serien är att prata, säger de ja på BMW som att serien är dess viktigaste bil. Ingen tillfällighet. Eftersom deras debut nästan exakt 40 år sedan, sommaren 1972 för de olympiska spelen i München, är 5-serie ryggraden i modellprogrammet, varumärkets image bestäms. Och även säkerställer deras välbefinnande: cirka 7,9 miljoner exemplar har sedan byggts, varav 2,2 miljoner förra generationen.

G30 är helt omgjorda

Eftersom förväntningar inte kan vara tillräckligt hög innan första avfarten. När allt kommer omkring är G30 en nästan fullständig omgestaltning. En nydesignad chassi de missade honom med dubbla triangellänkar främre hjulupphängningen och fem-link bakaxeln. Den dubbla triangellänkar vid framaxeln avlasta fjäderbenen av förvaltningsuppgifter, bättre svar och mindre störande krafter kring styraxeln, sekvensen av komplexa utföringsformen. Här redan BMW räknas när det gäller kördynamik och komfort bäst i sin klass. En annan nyhet: alternativet Adaptive Drive som kombinerar funktionerna hos de dynamiska dämparna och aktiv roll stabilisering Dynamic Drive. Dessutom adaptiv farthållare upp till 250 km / t och de vanliga spårhjälpmedel, automatisk filbyte, eller korstrafikvarning.

Första rida med 540i och 530d

Infotainment har också varit pigg, ordnade med iDrive och pekskärm liknar sjuor, men mer om det senare. Snarare bekant Däremot finns det på motorer: Att första avfarten nära Lissabon 540i och 530d att välja mellan. Men innan vi lämnar några ord till designen. Ja, 5-serie en elegant, långsträckt limousine, omisskännligt en BMW. Men närheten till 3-serien F30 generation är redan mycket stort. De olikformade luftutsläpp bakom de främre hjulhusen kan fungera som en differentiator, som är allmänt dras framåt bakljus. Tränade ögon också faller på rullytan ovanför dörrhandtagen, som är i linje med fart.

BMW 5-serie, serie G30, provkörning, lock-up periodVäg i samband med G30 02:13 min.BMW 540i sedan G30 Foto: Hans-Dieter SeufertAus förarens perspektiv är knappt märkbar att 5 var något större.

Först får vi i 540i, trots namnet med tre-liters sexcylindrig, twin-scroll turbo, 340 hk och maximalt 540 Nm vridmoment. Det kommer alltid med åtta hastigheter Steptronic, i detta fall en vanlig harmonisk anslutning. Den turbo beror bra på gas utan märkbar fördröjning loader han vänder silkeslen hög och låter som en sexcylindrig måste låta platt vid högre hastigheter och mycket last. Så det här passar före, skulle något annat vara förvånande. Något större kvintetten har också varit några millimeter i alla rumsliga dimensioner ur förarens perspektiv är ingen signifikant skillnad från 5-serie F10 Series upptäckas. Skillnaden är i den bakre, som verkar mycket mer luftig, väl det är goda nyheter för många.

Överflödig gest kontroll

Du snabbt vänja sig det nya operativsystemet, också för att det inte är till skillnad från de nuvarande sjuor. Potentiellt onödigt jippon rörelsekontroll är en åsikt av författaren. Det ger lite verkligt värde för operatörsfel potential. Naturligtvis är den väl lämpad att förvåna inte veta passagerare.

Meningsfull talinmatning

verkar betydligt mer meningsfullt eftersom det dubbla pekskärm och iDrive controller: Du kan inkludera skärmen i drift, men behöver inte. Föraren kan välja verksamhetsområden som visas och ordna sina egna idéer. Det verkar också vara ett bra komplement till BMW driftslogik. Likaså språkassistent den naturliga inmatningsspråk utan pre formulerade order kommer mycket närmare.

BMW 540i sedan G30 Foto: Hans-Dieter SeufertGute meddelande: i baksätet ger 5 mer utrymme.

Men nu är vi igång igen från körning. Vi vi får ut av den redan mycket övertygande 540i med M-paket i 530d xDrive till - han levereras som standard med åtta hastigheter Steptronic. Till skillnad från bensinmotorn i 530i är diesel en sexcylindrig. 265 hk och 620 Nm maximalt vridmoment ger diesel, enligt en lätt tid han har med sedan. Prestandan räcker inte bara för de portugisiska kustvägarna i miljön, men också för ganska mycket annat som kan komma under ett Businessliner denna klass.

Den sexcylindriga är inte ens den bästa delen 530d

Och enkel högvarvig, tyst dunkande sexcylindriga är inte ens den bästa delen 530d. Upphängningen nyutvecklade är helt enkelt en hammare. BMW 5-serie driver dynamiken i framkant i musiken, är detta något. Men den utsökta åkkomfort av de två drivna 5-serien, har konkurrensen inte heller så lätt ut. Fjäderelementen svarar mycket känsligt, utan att bli skrynkligt. Så BMW flyter genom gupp ännu bättre, bara grövre skevhet föra honom något från resten. Naturligtvis var testbilen med otpionalen Adaptive Drive inklusive spjäll kontroll och aktiva stabilisatorer utrustade (3,550 euro extra), men det gör inte körupplevelsen mindre imponerande.

Om det går snabbare genom kurvor, är kvintetten ändå i sitt esse, som redan har nämnts. Med ren känslig styrning kan det zirkeln genom kurvor avslappnade och neutrala. Understyrning? Nope!. Ovanför Atlanten är nu under solen, tar fotografen blinkar och stativ tillsammans. Dags för den sista omgången med två femmor. När kustvägen upp och ner, påskynda, sakta ner, ner, tillbaka på gasen.

5-Priser: från 45,200 euro för 520d

Tills det är mörkt och LED-strålkastare glimmar vitt ljus block på vägen. Vid fem lysdioden är standard, är tillgänglig för 1490 euro extra den adaptiva ljus. Vilket leder oss till slutsatsen pengarna: från 45,200 euro kommer att kosta 520d är 530d tillgänglig från 54,300 euro och 540i, vår favorit, finns tillgänglig från 57,700 euro är listan - och från den 11 februari kl BMW återförsäljare i ditt område.

BMW 5-serie, serie G30, provkörning, lock-up periodVäg i samband med G30 02:13 min.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jens Dralle över kördynamik i den nya 5-serien och de sista provkörningar i Wales med kamouflerade prototyper

Som ett får svara på vanliga bilar? Ingen aning. Den putsade med de typiska psyko-ark testfordon av BMW 5-serie stirra på critters helt öppet - som i grunden är okej, de skulle inte stå ibland mitt i vägen. Det skulle vara det nu en av de få nackdelar i Wales regionen i Storbritannien, där chassiingenjörer från BMW för några år kontrollera nu statusen av nya modeller. Så nu ersättning av 5-serien är nära förestående, sålt över två miljoner exemplar, är trycket så högt.

Hög säljtryck för den nya BMW 5-serie G30

Men hur kan han stå ut från konkurrenterna? Hjälpsystem? Eftersom Mercedes E-klass kommer att ligga i framkant så. Infotainment? BMW redan fast förankrade i varumärkets image. Så dynamiken måste ha en go igen, som tycktes komma i München nästan glömt.

Den 530d X-Drive kämpar just mot glömma att, rusar över bergstoppar, lätt går ur sängen, fortsätter sedan med en kort paddlar igen. Dess konfiguration gör nästan lite rädd: Konventionell Sportchassi med sänkning, plus 19-tums hjul med olika däckstorlek. Överraskande är dock fortfarande lite åkkomfort kvarstår fjädrar det tätt, naturligtvis, mullrar och beats men inte ens i ibland dåligt lappat genom vägar.

Detta är inte bara på grund av att sidoväggarna hos däcken nu vänder mjuk, men den akuta kör egenskaper är tryckfall endast på 80 kilometer. "En 5er måste naturligtvis erbjuda när du reser långa sträckor en god komfort, även med sportchassi som särskilt bland kunder, vår näst viktigaste europeiska marknaden, Storbritannien, mycket efterfrågad", förklarar Manfred Ahrens, utvecklare av funktionell design kördynamik BMW 5-serie.

"Utan kompromisser det inte kunde vara!"

förblir därför som en kompromiss den dämpande effekten beskriven ovan, ljus. "För att eliminera detta, skulle vi behöva utföra kompressionssteget mycket svårare. Då skulle ingen mer komfort lämnas. " I vilket fall som helst lämnar limousine kasta ganska rask kurvtagning förblir lång neutral fortsätter trots den snäva rösta god markkontakt, vilket kan gå vilse även på mycket böljande backar liknande.

Endast styrbeteendet hos den bakre hjulstyrning plus utrustad med en variabel styrutväxling fordonet saknar något omedelbarhet, från mittläget, är en relativt hög styrvinkel som krävs. Den 540i, utrustad också med den så kallade aktiva integralstyrningen fungerar, lättfotade, mer direkta, särskilt i sportläge är också sant feedback. "För det första är det för att detta fordon inte har några olika däck och kan bygga snedvinkel så tidigare.

För det andra är det helt enkelt lättare på grund av bensin och bristen på all-wheel drive ", säger Jos van As, huvud integrerad applikations kördynamik. Egentligen olyckligt, eftersom bara den införda av 7-serien sexcylindriga diesel (265 hk, 620 Nm) startar föraren direkt med sin kraft från låga varvtal, hans grumpy-nöjd, fylligt ljud och dess revving. Och allhjulsdrift skärper fem, eftersom så den tål mycket tidigare gas i kurvor, kör vackert på linjen ut.

Lättare och styvare kropp nya BMW 5-serie G30

"Oavsett i vilken konfiguration: Det var viktigt att höja framför allt precision jämfört med föregående samma höga komfort," Peter Langen, chef för fordonsdynamik. "Därför var kroppen lättare och styvare, vad vi kunde uppnå genom varm bildas och höghållfasta stål och aluminium i ens taket och bakluckan", tillägger Johan Kistler, projektledare för fem. Kol som 7-serien? För dyrt. Omkring 100 kg vill ha dem tas ut av den totala fordons - låt oss se vad det faktiskt lämnat på skalan.

Även grundläggande konfiguration, så med standard fjädring och styrning som 5-serien verkligen löser löftet om agility. I varje fall kan även konfigureras så att 530i jaga snabbt och korrekt på motorvägarna till falska utan hyperaktivitet eller fjädrar disharmoniska. Endast styr karakteristiska fortfarande kan önska. Även den elektromekaniska design kan vara just vägbanan influenser som upplevs som nödvändig information, men artikulation och retention i kurvan verkar något till geléliknande.

Alexander Meske, huvud integrerat program kördynamik, sitter i passagerarsätet, att skriva på sin bärbara dator runt - och gummi känslan bort. "Vi bryning fortfarande de sista detaljerna. Styr tuning är alltid en utmaning, eftersom smaker är annorlunda ", han pratar och plötsligt BMW 5-serie känner sig ganska tufft kräver hög hand stunder. "Känslan, till exempel, vissa kunder vara särskilt atletisk", säger Meske.

I vilket fall som helst kommer en viss spridning fortfarande vara möjligt via Driving Experience Control, men mindre än tidigare - utvecklarna vill att deras fordon ser äkta, i alla lägen. I den adaptiva läget spjällen Comfort + övrigt utelämnas är standardinställningen för att uppfylla alla krav i mjuka fjädrar. I själva verket talar det även på ojämna gupp känsliga för att kroppsrörelser hålls inom acceptabla gränser. I Sport-läget, kommer den nya BMW 5-serie sedan igen direkt, hårdare, den adaptiva läget dock använder GPS-data för att påverka landningsstället på sträckan profilen.

Finstämda spjäll och krängningshämmare på den nya BMW 5-serie G30

"Vi kunde i stort sett eliminera Speciellt de rullande rörelser genom mycket finjustering av spjällen och krängningshämmare", säger Peter Langen. Han pekar också på den nya bakaxeln. "Vi har integrerad fem-link suspension, i kombination med de fyra armarna i ett aluminiumblock är plus extra upplöst triangellänkar i en fem-länk konstruktion."

Langen och hans team har därför tagit många register trots höga kostnadstryck för att skilja den nya fem av konkurrenterna. Med framgång? Den första driv intrycket Enligt helt. Fåren är dock allt detta borde vara ganska dugg. De stirrar igen vid Tarnfolie.

Jens Dralle

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mer om BMW 5-serie