Ford Mondeo i gransknings: Ny toppmodell som en sportbil Schreck

En personlig bäst i backen eller med barnen bekväm på semester - Ford Mondeo ST 220 kan göra både och detta prisvärda. En rolig orsak bil?

01/01/2002

Långsamt Porsche skjuter över. Eftersom ingången till Hockenheim Motodrom han hänger Ford Mondeo framgång på hälarna: sena bromsning i Sachs kurvan. Utom svans swing hade hänt. Knoll vänstersväng. Mer än slipstream är inte i den. South Stand. Inredning går på sin plats. Start och mål. Slutligen räcker - tack vare överskottsenergi.

flytta gränsen är bra för nya Mondeo toppmodellen ST 220 för sportbil skräck. Vad är mindre uppmärksamhet åt den galopperande 226 hästkrafter i tre-liters V6 som godmodiga Fronttriebler hantering: Carefree det kan knappast vara rånare vid höga hastigheter. De som känner den ansvarige utvecklaren är inte förvånad: det är Jost Capito, som fram till sin Ford-rätters accelererade framgång Formel 1 lag Red Bull Sauber Petronas. Nu leder han avdelningen för särskilda farkostteknik (SVE) - 30-Crazy vars expertis förvandlar familjevagnar i fritids åkare. Modellerna under etiketten ST (Sport Technology) är bodybuilding versioner av sina svagare bröder stärktes i enheten, strömlinjeformade chassit och säker i utseende. Detta betyder inte att tjocka hjul källor enligt utställda kinder som Arnie s biceps enligt en alltför liten t-shirt. Nej. Om ST 220 man, skulle det kvinnor vittnar om en välsittande kostym. Den biffiga främre och bakre förkläden smälta in sömlöst i karosserilinjen en som en grundläggande Mondeo i jämförelse ser smal. Endast den lilla bakre spoiler på bakluckan kommer över. Inuti bara dåliga läsa silverfärgade rattar faller på negativ än pseudo-sport ornament. Pleasant, men läderklädda Recaro säten. De ger bra stöd i sidled, förarstolen kan vara optimalt att rattens läge justerar sittställning. Även vid vila är lite att klaga på det: Med undantag för farthållare och navigationssystem är klar utrustningen.

chassit var inställd subtilt. Knappt synlig 15 millimeter, är Mondeo kropp nu närmare asfalten. I samband med hårdare bussningar av suspensionen som säkerställer en mer exakt hantering. Lyckligtvis, i vetskap om SVE utvecklare som gör djupt och hårt ensam snabbt varken glad eller. Eftersom målet var inte att göra Mondeo passar för banracing, men för normal körning nöje. Så suspensionen får inte låta så lite kroppsrörelser. När allt kommer omkring vill ingen ambitiösa fritids pilot anka liknande vackla runt kurvan. Ändå måste den atletiska hårdheten inte miss skivan av fru och svärmor. Annars är familjen fred helt upp till djävulen. Ägget dans lyckades SVE avdelning - så harmonisk man förväntar omröstningen en sportig sedan. Och utan justering utan luftfjädring. Vem skulle ha trott något sådant ens möjligt? Dess gränser, kommer chassiet i snäva kurvor. Under de första två kurser välplacerade fot på gaspedalen behövs - annars rycker på axlarna styrning och Mon deo rosa. Föraren registrerar tillfällig förlust av riktnings färdigheter buttre och behöver Ford genomföra med en tung hand. Däremot något understyrning i gränsområdet designen utstrålar en känsla av tillfredsställelse och kontroll. Inga överdrivna krav - inte ens när piloten i hastighet rusa som en kurva för fort och ST 220 skjuter mot diket. Understyrning kan dröja länge innan ESP ingriper maßregelnd, bota effektiv: med gas Lupfen och en liten korrigering av den extremt exakt styrning. Då, ST 220 roterar med den bakre och en rak följer den valda radien. Men lockar lätthet piloten på hemmabanan driva riskområden.

Inte bara vägarna Gallop dominerade ST 220. Snarare är det också en bekväm Gran Turismo. På långa resor, alla passagerare känner sig bra, eftersom sätena är mycket bekväma, trots den enorma formation. Och eftersom tack som standard skinnklädsel, åtminstone i den bakre finns en fläkt av wohnzimmerartigem stil. Icke desto mindre är Mondeo mer än ICE rullande salong. Även om ST 220 inte når den optimistiska fabriken specifikation av 243 km / t, men också med riktiga 235 km / t, är reseföretag en av Mondeo till de snabbaste på Tysklands motorvägar. För detta har Ford ofta till bensinstationen i delar resa. Här den avgjort sportiga prestandaegenskaper hämnd: Under 4500 / min, är den sexcylindriga indeed perk, men trycket kommer efteråt. Således måste spaken utföras flitigt på långa sträckor, vill du vara i musiken. Och det är en saxofon solo om det behövs. Den varma tonen i V6 kompensera för vridmoment svaghet. Under belastning det kittlar i magen som öron trevliga. Här kort stroke, balanserande våg fritt tre liter utan vibrationer dyker upp frivilligt. Visst, gör en sportbil inte ersätta ST 220:e Tack vare sin atletiska talang men han är lämplig anordning för ambitiösa piloter på en budget - så småningom göra honom 33,250 euro för medelinkomst överkomligt. Och vem drauflegt 1.350 euro tilldelas ST 220 även som en turnering. Eftersom mer än hela familjen och deras bagage passar in. ST 220-serien är helt enkelt en lyckad konsensus. Av dessa kan förbundskansler Schröder för närvarande bara kan drömma om.

Fördelar och nackdelar

kropp
 • bra utrymme
 • stor trunk
 • split fällbara baksätet tillbaka
 • rik utrustning
 • inga handtag att nypa bakluckan
driv
 • varvning V6
 • lämplig översättning
 • Motor konkurrerar svag
körkomfort
 • bekväm suspension
 • Säten med bra grepp
 • poltriges rullande buller
köregenskaper
 • direkt styrning
 • agile hantering
 • lätt kontrollerbar gräns intervall
 • Drive inverkan på styrningen
säkerhet
 • mycket god bromsprestanda
 • ESP som standard
 • tvåstegs främre krockkuddar
kostnader
 • bra pris-prestanda-förhållande
 • låga kostnader inspektions
 • ogynnsam ansvar och omfattande klassificering
 • Höga kostnader däck
miljö
 • låga utsläpp Euro 4
 • hög konsumtion

slutsats

Tack vare lättare effektivisera Mondeo chassi är ännu mer flexibel i ST 220:e Tyvärr drar enheten i strömförbrukningen på ratten. V6 dyker upp frivilligt, men kunde ta häftig. Dessutom tre liter konsumeras för mycket. På den positiva sidan är det nästan komplett utrustning.

Mer om Ford Mondeo